Izvještaj | Brazil teško do pobjede protiv Koreje

U premijernom nastupu na SP u Južnoj Africi reprezentacija Brazila je sa 2:1 savladala Sjevernu Koreju, ali igra koju su Brazilci prikazali ne može zadovoljiti navijače Karioka.

Vjerovatno se ni najstariji navijači Brazila ne sjećaju lošijeg poluvremena svojih ljubimaca. Za 45 minuta igre peterostruki svjetski prvak nije uspio napraviti niti jednu ozbiljniju priliku pred golom 105. selekcije na FIFA rang listi. Sjeverna Koreja je u prvom dijelu bila poptuno ravnopravna reprezentaciji Brazila.

Iako je bio najavljen Gomes, na golu Brazila je od prve minute stajao Julio Cesar, dok je s Gilbertom na poziciji zadnjeg veznog utakmicu počeo Felipe Melo umjesto najavljenog Ramiresa. U prvih deset minuta utakmice Brazil je uputio tri šuta iz daljine prema golu Myonga, ali nijedan nije bio ozbiljniji. U 10. minuti je Koreja preko Jung Tae Sea opasno zaprijetila, ali se Cesar nije dao iznenaditi.

Brazil je imao terensku inicijativu, napadao je uglavnom preko desne strane, odnosno Maicona i Elana, ali su Korejci sjajno stajali na terenu pokrivajući svaki pedalj terena. Brazilci su igrali uglavnom od noge do noge većih prilika. Najbolju priliku Brazil je imao u 20. minuti kada se za poziciju odlično izborio Robinho, ali je šutirao dosta slabo.

Uslijedilo je deset minuta u kojim ase uglavnom igralo na sredini terena, a onda je Sjeverna Koreja u 30. minuti ponovo preko Tae Sea zaprijetila, ali je Lucio u posljednji trenutak izblokirao udarac „azijskog Rooneya“. Posljednjih desetak minuta prvog dijela nije bilo previše uzbuđenja i na odmor se otišlo s početnih 0:0.

Drugo poluvrijeme je Brazil počeo malo ofanzivnije. U 50. minuti se Kaka izborio za slobodan udarac na 18 metara od gola Myonga, ali je udarac Bastosa iz slobodnjaka završio zamalo pored gola. Tri minute kasnije udarac je oprobao i Robinho, ali je njegov udarac završio pored gola. Dvije minute kasnije odbrana Sjeverne Koreje je konačno kapitulirala.

Elano je odlično izbacio Maicona koji iz mrtvog ugla s desne strane matira Myonga i donosi veliku radost navijačima Brazila. U 60. minuti je Brazil mogao povisiti prednost, ali je udarac Bastosa krajnjim naporom odbranio golman Koreje. Tri minute kasnije Brazil je konačno napravio jednu dobru akciju. Kaka je uposlio Robinha koji proslijeđuje do Fabiana, a napadač Seville šutira preko gola.

Vodeći pogodak je otklonio pritisak s igrača Brazila koji su počeli s nešto boljom igrom. Takva igra im se isplatila u 72. minuti kada je Robinho sjajno uposlio Elana, a ovaj efektno završio akciju za 2:0. Samo što je proslavio pogodak Elano je napustio teren, a njegovo mjesto je zauzeo Daniel Alves. Dvanaest minuta prije kraja Dunga je iz igre izveo Kaku, a uveo je Nilmara, koji dvije minute kasnije šutira s dvadesetak metara, ali Myong brani.

Vrlo dobru priliku za povećanje vodstva Brazil je imao u 85. minuti kada je Alves dobro upolsio Nilmara, ali napadač Villarreala šutira ravno u golmana Sjeverne Koreje. Samo minutu kasnije Tae Se je pobjegao odbrani Brazila, ali je u posljednji trenutak ispred njega loptu u korner izbio Juan.

Minutu prije kraja utakmice Koreja je uspjela smanjiti rezultat na 2:1. Odbrani Brazila je odlično pobjegao Nam Ji koji matira Julija Cesara i pokazje da njegova selekcija nije za potcijeniti. Na kraju je ostalo 2:1 za Brazil, a tri gola na večerašnjoj utakmici daju nadu u efikasniji nastavak prvenstva.

BRAZIL – SJEVERNA KOREJA 2:1
1:0 Maicon 55’
2:0 Elano 72’
2:1Nam Ji
JOHANNESBURG – Ellis Park Stadion. Gledalaca 54. 331 . Sudija: Viktor Kassai (Mađarska). Žuti kartoni: Ramires (Brazil)
BRAZIL: Cesar – Maicon, Juan, Lucio, Bastos – Gilberto, Melo (Ramires 85’) – Elano (Alves 73’), Kaka (Nilmar 78’), Robinho – Fabiano. Selektor: Carlos Dunga
SJ. KOREJA: Myong – Jong, Nam, Kwang, Jun – Yong, Chol, Nam Ji, Yong Jo – Tae Se, Guk (Kum 81’). Selektor: Kim Jong Hun

3 komentara

Komentariši